Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το στοίχημα των εκλογών και η επόμενη ημέρα


Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Βούλα Ελευθεριάδου



Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κα. Βούλα Ελευθεριάδου σχολίασε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, μίλησε το αν θα είναι υποψήφια εκ νέου και αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Νομό Ροδόπης.
Μ.Κ : Κα Ελευθεριάδου θα θέλαμε να μας πείτε ένα σχόλιο για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, σύμφωνα και με τις θέσεις της Ν.Δ. που θεωρούσε ότι ήταν τραγικό λάθος.

Ε. Π.: Τον τελευταίο διάστημα και λόγω των καταστάσεων των οποίων διέρχεται η χώρα, ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο για την Ελληνική πολιτική ζωή και αυτό ήταν ο συνασπισμός δυο και παλιότερα τριών κομμάτων στην διακυβέρνηση της χώρας κάτι το οποίο μας φαινόταν αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια των μονοκομματικών κυβερνήσεων.
Επομένως μπορώ να πω ότι  τα τελευταία δυο χρόνια ζήσαμε ένα πείραμα στην πολιτική ζωή, το οποίο είχε και τα υπέρ και τα κατά. Καταφέραμε μέχρι στιγμής, παρ όλες τις δυσκολίες που πραγματικά ζήσαμε και ζούμε ακόμα, να μπουν σοβαρές  βάσεις για την μετέπειτα πορεία του τόπου. Η μείωση των ελλειμμάτων και το δημοσιονομικό συμμάζεμα των εξόδων του κράτους είχαν ως αποτέλεσμα να έχουμε όχι μόνο ισοσκελισμένο αλλά  και πλεονασματικό προϋπολογισμό, κάτι  που σημαίνει σε πρακτικό σημείο ότι δεν θα χρειάζεται να δανειζόμαστε στο μέλλον για να μπορέσουμε να βγάλουμε την χρονιά αλλά θα μας περισσεύουν και κονδύλια για την σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών.
 Έτσι, αυτό ένα το σημείο θετικό. Βέβαια με μεγάλες θυσίες, φόρους και πολύ μεγάλη δυσκολία από μέρους του Ελληνικού λαού.
Από την στιγμή που η αντιπολίτευση,  για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους ,επέλεξε να  βάλει σε κίνδυνο την ομαλή πορεία της χώρας, και όχι μόνο να ακυρώσει στην πράξη τις τελευταίες προαπαιτούμενες συμφωνίες για έξοδο από το μνημόνιο, αλλά να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την παραμονή μας στο ευρώ, εκμεταλλευόμενη  την προεδρική εκλογή, η κυβέρνησης  δεν είχε να κάνει τίποτα άλλο από αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας. Έτσι το στίγμα των εκλογών  είναι  να καθορίσουν πως θα πορευτεί η χώρα από δω και πέρα και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ποιους θα στείλουμε στην Βουλή την, δεδομένη, χρονική στιγμή. Με ποιες αντιλήψεις θα πάνε εκεί για να κτίσουν την νέα Ελλάδα.

Κ.Μ. :Βλέπουμε όμως τον κόσμο να θέλει μια ανατροπή  στο πολιτικό σκηνικό, αυτό μπορεί επιτευχθεί ή θα έχει άσχημα αποτελέσματα;

Ε.Π:. Επειδή είχα την χαρά ,θα το πω έτσι γιατί για μένα η εκλογική διαδικασία είναι χαρά, αφού είναι το επιστέγασμα της δημοκρατίας, να συμμετέχω και στις προηγούμενες εκλογές του 2012. Πιστεύω τότε ο κόσμος ήταν πάρα πολύ θυμωμένος ,πράγμα λογικό, γιατί  η πλειονότητα είχε καταφέρει  τα προηγούμενα χρόνια  να έχει ένα πολύ καλό επίπεδο διαβίωσης, και είχε κανονίσει την ζωή της σύμφωνα με αυτά τα εισοδήματα, μη γνωρίζοντας ή μη θέλοντας να παραδεχθεί πως στην ουσία η χώρα δεν είχε άλλα χρήματα και πως είχε φτάσει η ώρα να πληρωθούν οι κρατικές σπατάλες των περασμένων δεκαετιών.  Επομένως στις εκλογές του 2012 είχαμε το παράδοξο, παρά την κρισιμότητα των καταστάσεων να ψηφίσουμε με θυμό και να στείλουμε στη βουλή κόμματα ή βουλευτές που δεν άρμοζαν στην πολιτική παράδοση της χώρας. Τώρα το 2015, νομίζω ότι έχει αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση και να σκέφτεται ο λαός πιο νηφάλια. Εκείνο που τον ενδιαφέρει πλέον είναι να σταματήσει εδώ το κακό, να μην κατεβεί και άλλο το βιοτικό του επίπεδο, καθώς και το αμέσως επόμενο βήμα που είναι τι θα κάνουμε μετά. Πιστεύω ότι με αυτό γνώμονα θα επιλεγούν άτομα τα οποία έχουν δώσει το πολιτικό, επαγγελματικό, κοινωνικό τους  στίγμα τους στην κοινωνία Όσοι έχουν  περάσει από πολλά μετερίζια θα μπορέσουν να κάνουν και την ανατροπή που ζητάει αυτός ο τόπος και ο δικός μας φυσικά.

Κ.Μ.: Στις προηγούμενες εκλογές ήσουν υποψήφια σε αυτές τις εκλογές;

Ε.Π.: Ναι εγώ πάντα δηλώνω παρόν στις μάχες. Νομίζω ότι μέχρι τώρα έχω αποδείξει δεν δειλιάζω για οτιδήποτε ερεθίζει  την καρδιά μου και το μυαλό μου είτε στον επαγγελματικό είτε και οπουδήποτε αλλού προκύψει είτε στην προσωπική μου ζωή. Να πω λίγο κάτι στη συμμετοχή στα κοινά, έχει περάσει μια απαξίωση για την πολιτική,  πρέπει να ξέρουμε ότι κάποιοι θα εκλεγούν είτε εμείς ψηφίσουμε είτε όχι. Καλό, είναι λοιπόν τα άτομα τα οποία θα εκλεγούν να είναι με την δική μας ψήφο και με την δική μας απόφαση. Να  μην είμαστε αμέτοχοι αυτής της διαδικασίας. Γενικότερα όχι μόνο στις εκλογές αλλά να είμαστε καθημερινά, συμμέτοχοι στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας, γιατί πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε και λέμε γιατί πάρθηκαν οι τάδε αποφάσεις ή γιατί τον έκαναν έτσι; Η απάντηση είναι πως το κάνουν επειδή δεν μετέχουμε εμείς. Επομένως ο μόνος τρόπος να έχεις άποψη, να συλλειτουργείς για να πας τον δικό σου τόπο μπροστά είναι η συμμετοχή, δεν υπάρχει άλλη λύση, η απαξίωση και ο καναπές, μας έχουν φέρει σε αυτό το δεδομένο, κάποιοι άλλοι το εκμεταλλευτήκαν ώστε να προασπίζουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα δικά μας. Σύνθημά μου λοιπόν η συμμετοχή.

Κ.Μ: κα. Ελευθεριάδου τοπικά μπορούν να γίνουν πράγματα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας;

Ε.Π. : Ναι, πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν. Η περιοχή μας είναι γεμάτη χάρες, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πάρα πολλά πράγματα, έχουμε την παραλιακή ζώνη η οποία, είναι φανταστική για οικογενειακές διακοπές, αλλά και την άγρια ομορφιά  της Μαρωνείας και του ορεινού όγκου. Μπορούμε να αναπτύξουμε θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε αρχαιολογικούς χώρους τους οποίους, λυπάμαι πάρα πολύ που θα το πω αλλά τους ψάχνουμε να τους βρούμε, ούτε καν ταμπέλες δεν υπάρχουν. Ήταν απαράδεκτο αυτό που συνέβαινε τα τελευταία χρόνια. Είναι κρυμμένα κάτω από τα χόρτα.
Η κρίση βρήκε την περιοχή μας απροετοίμαστη. Όσο υπήρχε εισροή χρημάτων όλα φάνταζαν πως ήταν καλά δεν φαινόταν το υπόβαθρο που ήταν σάπιο. Ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι δεν υπάρχουν υποδομές, γιατί αν είχαμε θωρακίσει νωρίτερα την περιοχή, θα μπορούσε η κρίση να περάσει πιο ήπια και να μην έχουμε τόσο μεγάλη πτώση του εισοδήματος. Το οδικό δίκτυο να αναφέρουμε πως  δεν βοηθάει στον τουρισμό, να φέρω ως παράδειγμα τους δύο παραλιακούς χώρους της Μαρώνειας και του Φαναρίου που δεν μπορούν  επί τόσα χρόνια να συνδεθούν οδικώς. Πως είναι δυνατόν να θέλουμε τουρισμό όταν δεν έχουμε τα στοιχειώδη. Δεν έχουμε  παραλιακά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τέτοια ώστε να έρθει κόσμος μαζικά και να μείνει στην περιοχή. Ακόμη ο κάθετος άξονας είναι προβληματικός, δηλαδή, οι υποδομές που όφειλαν να γίνουν στα χρόνια των παχιών αγελάδων δεν έγιναν και τώρα καλούμαστε μέσα στις δύσκολες συνθήκες να βρούμε τρόπους και να επιβιώσουμε και να αναπτύξουμε την περιοχή.  Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να τους βρούμε και υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθεί η περιοχή.

Μ.Κ. : Τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχε και μεγάλη εισροή χρημάτων είχαμε την τύχη να έχουμε και δυο Υπουργούς από την περιοχή. Παρολ’αυτά οι υποδομές είναι ελλιπείς, που πιστεύετε ότι οφείλετε αυτό;

Ε.Π.:  Εγώ θέλω να κοιτάω στο μέλλον, το τι έχει κάνει ο καθένας ας το κρίνει η ιστορία και όλοι εμείς που τα ζήσαμε και τα είδαμε.  Εμένα μ’αρέσει να κοιτάω μπροστά και αυτό είναι το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, το που θέλουμε να πάμε, αυτό είναι και το δίλλημα των εκλογών. Που θέλουμε να πάμε, να προχωρήσουμε μπροστά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση  και τις δυνατότητες που μας δίνει να αναπτύξουμε την περιοχή μας; θέλουμε να απομονωθούμε ως κράτος; Θέλουμε ως περιοχή να τρέξουμε να κινητοποιήσουμε όσα οφέλη έχει αυτή ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε κάποια πράγματα; Εδώ είναι το θέμα. Εκεί είναι το ζητούμενο για μένα, ότι έγινε – έγινε, το αφήνουμε πίσω. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του και το γράφει η ιστορία. Μας ενδιαφέρει το αύριο.

Μ.Κ.: Ποίοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη ημέρα;

Ε.Π. :  Το θέμα είναι να καλλιεργήσουμε τις υποδομές αυτές που θα φέρουν χρήμα στην περιοχή. Το χρήμα μεταξύ μας καλό είναι να ανακυκλώνετε αλλά δεν φτάνει, επομένως πρέπει να στοχεύσουμε στην εισροή χρήματος μέσα στην Ροδόπη. Έχω μιλήσει με την πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου την κ. Κωνσταντινίδου  και με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κ. Βαφειάδη, αλλά και με άλλους φορείς και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την γεωγραφική μας θέση, δεν είναι μειονέκτημα, για μας μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, γιατί είμαστε σε ένα σταυροδρόμι που συνδέει τρία κράτη.  Το θέμα είναι ,όπως πηγαίνουμε εμείς σε αυτά να έρθουν και αυτοί σε εμάς. Το σύνθημα της εποχής μας πρέπει να είναι η εξωστρέφεια. Φτάνει πια το κλείσιμο στο καβούκι, φτάνει το κάνω δύο – τρία τμήματα πανεπιστημίου και περιμένω μόνο από τους φοιτητές να αναπτυχθεί η Κομοτηνή. Υπάρχουν τομείς, όπως, η γεωργία και η κτηνοτροφία που μπορούν να αναπτυχθούν και να φέρουν έσοδα, υπάρχει ο τουρισμός, υπάρχει ενεργειακό περιβάλλον που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, όπως είναι ο αγωγός ΤΑΠ, που αίτημα πολλών είναι από αγωγός διέλευσης να είναι και αγωγός παροχής. Αυτό θα είναι εξοικονόμηση ενέργειας για την περιοχή και θέσεις εργασίας.  Έχουμε το Φανάρι που θα μπορούσε να γίνει  τουριστικός τόπος ανάπτυξης , να γίνουν μαρίνες, να έρχεται κόσμος, γιατί να μην προσφέρεται αυτή η δυνατότητα σε ένα τόπο που είναι ευλογημένος από τον θεό. Επομένως όχι μιζέρια, όχι κατήφεια, όχι μες το καβούκι μας, να βγούμε δυναμικά μπροστά και να φτιάξουμε πέντε πράγματα.
Μ.Κ.:  Το Νοσοκομείο Κομοτηνής πάντοτε αποτελεί Νο1 στην ατζέντα του κάθε υποψηφίου. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όχι μόνο να μην αλλάζει το νοσοκομείο, αλλά και να υποβαθμίζεται. Η δική σου η άποψη για το Νοσοκομείο Κομοτηνής μιας και είσαι από τον ιατρικό χώρο, ποία είναι;

Π. Ε. : Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια συνεχής υποβάθμιση του νοσοκομείου. Για μένα δεν είναι τόσο η κτηριακή υποδομή όσο είναι η υποβάθμιση της παροχής υπηρεσιών.  Το νοσοκομείο δεν είναι ξενοδοχείο, στο νοσοκομείο πηγαίνεις για να γίνεις καλά και αυτό δεν έχει σχέση με το αν είναι καλός ο θάλαμος. Αυτό ποτέ δεν έγινε αντιληπτό και αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση όσων λέω, γιατί το έχω συζητήσει με τους αρμόδιους τα προηγούμενα έτη, νοσοκομείο δεν σημαίνει κτήριο.  Νοσοκομείο σημαίνει να έχω καλό και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.  Είναι αδύνατον να καταλάβουν κάποιοι αυτή την μικρή αλήθεια. Το κτήριο είναι αλήθεια πως είναι προβληματικό , αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε με βάση τις δεδομένες αλήθειες.  Έγιναν πολλά μεγαλεπήβολα σχέδια,  πριν από πολλά-  πολλά χρόνια, ήρθαν Υπουργοί, έφυγαν, υποσχέθηκαν όμως επί του πρακτέου τίποτα δεν προχώρησε και όλα αυτά τις εποχές που όλα έρρεαν εν αφθονία. Φτάσαμε λοιπόν στην εποχή του μνημονίου και ζητάμε καινούργιο νοσοκομείο. Εγώ γνωρίζω ότι η μελέτη η οποία είχε γίνει , είχε προβλήματα, δεν ήταν καλά τεκμηριωμένη, γι’αυτό υπήρξε η αναστολή της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα πανηγυρίζαμε για κάτι που αποδείχτηκε προβληματικό, ίσως το έκαναν για λόγους πολιτικής. Η πολιτική είναι καλή όταν έχει και αποτέλεσμα. «εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει ένα ευέλικτο και λειτουργικό οίκημα, με λογική χρηματοδότηση και το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του Νομού.  Να μην ζητάμε πράγματα που άπτονται του πανεπιστημιακού επιπέδου. Κάποια στιγμή πρέπει να μπει μια ιεράρχηση, δηλαδή, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πανεπιστημιακού επιπέδου νοσοκομείου στην Ροδόπη, πρέπει να μπούμε σε μια λογική οικονομίας της υγείας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να δούμε και την λειτουργία του Νοσοκομείου Κομοτηνής. Να έχουμε την σωστή περίθαλψη, υγεία και κτηριακή υποδομή, στα πλαίσια που αρμόζει  στην περιοχή μας. Οτιδήποτε χρειαστεί ο ασθενής σε τριτοβάθμιο επίπεδο θα πάει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.  Το νοσοκομείο που θα λειτουργεί όμως στην Κομοτηνή θα είναι πραγματικό νοσοκομείο, θα παρέχει στους ασθενείς ότι πρέπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου