Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014



Την ιδιότητα του φοιτητή απέκτησαν ουσιαστικά από χθες 627 νέοι από τη Ροδόπη- 30 λιγότεροι από πέρυσι- οι οποίοι πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα ή σχολή της τριτοβάθμιας
εκπαίδευσης. Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, η οποία έγινε χθες το πρωί, δόθηκε οριστικά τέλος στη δίμηνη
σχεδόν αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους. Την αγωνία διαδέχτηκαν η ανακούφιση και η χαρά στις περισσότερες περιπτώσεις, πλην ενός σημαντικού ποσοστού υποψηφίων όπου τα κυρίαρχα συναισθήματα ήταν ο προβληματισμός και ενίοτε η απογοήτευση. Ο προβληματισμός κυριάρχησε στις τάξεις των υποψηφίων, που εξαιτίας της ανόδου των φετινών βάσεων δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τις πρώτες επιλογές του μηχανογραφικού τους, ενώ το συναίσθημα της απογοήτευσης γεύτηκαν οι χιλιάδες νέοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι απέτυχαν να εξασφαλίσουν το πολύτιμο «εισιτήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πανελλαδικά, σχεδόν 3 στους 10 έμειναν εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ σε τοπικό επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό προσδιορίζεται στο 30%.
Συγκεκριμένα, από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, κ. Θανάσης Κυριαζής, έγινε γνωστό ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που εισάγονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας είναι 72.763 εκ των οποίων 47.053 στα Πανεπιστήμια, 23.797 στα ΤΕΙ και 1.913 στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κλπ). Οι υποψήφιοι, που είχαν λάβει μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις ανέρχονταν σε 99.958 και ως εκ τούτου πάνω 27.000 νέοι πανελλαδικά είδαν κλειστές τις πόρτες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Από το νομό Ροδόπης ο αριθμός των υποψηφίων, που συμμετείχε στη διαδικασία των πανελληνίων ήταν σχεδόν 900 και εκείνοι που δεν είδαν τα ονόματά τους στους πίνακες με τους εισαχθέντες, υπολογίζονται σε 270.
Οι εκτιμήσεις, που έγιναν από την πρώτη στιγμή μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων, ήθελαν τις βάσεις των περιζήτητων σχολών και τμημάτων να εμφανίζουν μεγάλη άνοδο. Αυτό στηριζόταν στη γενική διαπίστωση ότι τα θέματα, με τα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι, χαρακτηρίζονταν βατά και σε αρκετές περιπτώσεις εύκολα, με αποτέλεσμα να επιτύχουν υψηλές βαθμολογίες. Τις παραπάνω εκτιμήσεις ήρθε να επιβεβαιώσει χθες η επίσημη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το Υπουργείο Παιδείας. Δημοφιλείς σχολές, όπως οι ιατρικές, οι πολυτεχνικές και οι νομικές, πήραν την ανιούσα, ενώ το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φετινής διαδικασίας είναι ότι «πριμοδοτούνται» περισσότερο οι βάσεις των σχολών και των τμημάτων των επαρχιακών ιδρυμάτων.
Ενδεικτικά, η βάση εισαγωγής στη Νομική Σχολή της Αθήνας αυξήθηκε κατά 0,8%, φτάνοντας στα 18.714 μόρια, η αντίστοιχη για τη Νομική Θεσσαλονίκης γνώρισε άνοδο της τάξης του 1,2% (18.615), ενώ η είσοδος στη Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή, απαιτεί τουλάχιστον 18.303 μόρια- 389 παραπάνω από πέρυσι. Σε ό,τι αφορά στις ιατρικές σχολές, στην Αθήνα καταγράφεται άνοδος σε ποσοστό 1,7% (19.233 τα μόρια), στη Θεσσαλονίκη 2,4%, στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα και στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι τα τμήματα και οι σχολές των επαρχιακών ιδρυμάτων είχαν την τιμητική τους κατά την συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψηφίους. Αυτή η μεγάλη στροφή, που παρατηρείται, ερμηνεύεται κυρίως με βάση τις πρόσφατες ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών. Πολλοί υποψήφιοι, δηλαδή, έχοντας υπόψιν ότι θα μπορούν να γίνονται μετεγγραφές βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, επέλεξαν σχολές και τμήματα που βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις, με την προσδοκία να επιστρέψουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα των τόπων καταγωγής τους.
Σημειώνεται, τέλος, ότι οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ τα απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη, πάντως, μετά από την ανακοίνωση των βάσεων χιλιάδες νέοι ξεκίνησαν το «σαφάρι» ανά την Ελλάδα, προκειμένου να αναζητήσουν τη φοιτητική τους στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου