Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Το Βυζάντιο ζει – Εκδήλωση στην Κομοτηνή για την Άλωση της Βασιλεύουσας




 «Μνείαν ποιούμεθα περί της Αλώσεως», ήταν ο τίτλος της επετειακής εκδήλωσης για τα 561 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την υποστήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Κομοτηνής, στον κατανυκτικό και υποβλητικό χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου της πόλης.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ύμνους και δημοτικά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, δραματοποιημένο ιστορικό υλικό από έγκυρες πηγές για τα γεγονότα πριν την Άλωση, και θεατρική απόδοση των γενικότερων δραματικών εξελίξεων.
Βασικό θεματικό άξονα στην παρουσίαση των δρωμένων, αποτέλεσαν οι περιπέτειες που υπέστη η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους, και ειδικότερα ο διαμελισμός της κατά την τέταρτη Σταυροφορία, αλλά και η στάση των Χριστιανικών κρατών της Δύσης, τα οποία στην πραγματικότητα άφησαν αβοήθητη τη Ρωμανία των Παλαιολόγων.
Επίσης, παρουσιάστηκε ανάγλυφα η απώλεια ολίγον κατ’ ολίγον όλων των εδαφών της Θράκης, έτσι που οι θεατές κατάλαβαν ότι η πτώση της Βασιλεύουσας Πόλης ήταν καθαρά θέμα χρόνου κι όχι ένα συμπτωματικό γεγονός.
Παράλληλα, υπήρξε αναφορά στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μητέρας του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, της Αυτοκράτειρας Ελένης Δραγάτση –Παλαιολόγου, με τη θεατρική απόδοση της αγωνίας της για την τύχη της Ρωμανίας και της ουσιαστικής παρέμβασής της στις δραματικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια πριν την Άλωση.
Η παράσταση πλαισιώθηκε μουσικά από κλασικά και παραδοσιακά όργανα, και ακούστηκαν αποσπάσματα από γνωστά μουσικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών, που έχουν εμπνευστεί από τα συγκλονιστικά γεγονότα της Αλώσεως.
Στην εκδήλωση συνέπραξαν εθελοντικά, μαθητές, φοιτητές, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι, και συνεργάτες της Μητρόπολης, υπό την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος ο οποίος τέλεσε και Τρισάγιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.
Τούτες οι μέρες κάθε έτους, μας καλούν σε εθνική περισσυλογή, φρονιματισμό, και περίσκεψη για τις οριακές στιγμές που προσδιόρισαν τη διαχρονική πορεία του Γένους μας, σημείωσε με νόημα μεταξύ άλλων ο Ιεράρχης.
Κι αυτό, κατά τον ίδιο, διότι «η Άλωση της Κωνστανινούπολης, αποτέλεσε τη μήτρα μέσα στην οποία κυοφορήθηκε ο ξεσηκωμός του Γένους και η αποκατάσταση του Ελληνισμού».
Το Βυζάντιο ζει, εννόησε ακόμη ο Ποιμενάρχης, καθώς όπως τόνισε, «στη σεπτή έδρα της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, συνεχίζει να χτυπά η καρδιά του Γένους, και η Βυζαντινή μας παράδοση φυλάσσεται αδιασάλευτη και αναλλοίωτη».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου