Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Μια διαφορετική γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας - Σαπών για την εξόρυξη χρυσού


 

Στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών στις Σάπες την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013, και ώρα 19.00 συνεδρίασε σε τακτική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρώνειας – Σαπών , στην οποία συμμετείχε η Κίνηση Πολιτών για την Ανάπτυξη των Σαπών και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.  Παράλληλα έδωσαν και πολλά στοιχεία αναφορικά με την εξόρυξη και τον τρόπο που θα γίνει, μίλησαν για τις 730 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή και δεσμεύτηκαν ότι στην εξόρυξη δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, παρουσιάζοντας στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό. Κάποιοι αποχώρησαν από την συνεδρίαση, αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που παρέμειναν για να ακούσουν και να ενημερωθούν περισσότερο. Πρώτη φόρα έγινε αυτό στα χρονικά της ιστορίας.

Το θετικό είναι να ακούγονται όλες οι γνώμες και από τις δύο πλευρές και οι παραβρισκομένοι να αποφασίσουν  αφού γνωρίζουν το τι πραγματικά συμβαίνει.

Παλιότερα και συγκεκριμένα την Τρίτη 6 Αυγούστου στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών είχε συζητήθηκε αίτηση άδειας για μεταλλευτικές έρευνες στην δασική περιοχή Μαρωνείας - Κρωβύλης του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Η αίτηση μετά από ολιγόλεπτη συζήτηση απορρίφθηκε ομόφωνα από τα παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση υπήρχε και παρουσία μελών της Διανομαρχιακής Επιτροπής Κατά των Επενδύσεων Χρυσού στην Θράκη και η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και αλαλαγμούς.

Η  Κίνηση Πολιτών για την Ανάπτυξη στις Σάπες εξέφρασε την απόλυτα σύμφωνη άποψή μας με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρωνείας - Σαπών και στήριξε την απόρριψη της αίτησης. «Η Κίνησή μας δεν έχει σκοπό να δίνει θεατρικές παραστάσεις με εμβατήρια νίκης και πανηγυρισμούς ούτε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις με σκοπό τον εντυπωσιασμό. Το συγκεκριμένο αίτημα ήταν εντελώς ανούσιο και από την στιγμή που η τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής δεν είχε κανένα ανταποδοτικό όφελος, χωρίς ανάλογο σχεδιασμό για συγκεκριμένα προγράμματα που θα ωφελήσουν τον κάθε πολίτη του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με την απόρριψη του αιτήματος» δήλωσαν τότε.

«Η θέση της Κίνησης Πολιτών που στηρίζει την επένδυση χρυσού και χαλκού στο Δημόσιο Μεταλλείο Σαπών είναι ξεκάθαρη και διαυγής. Η επένδυση σέβεται το περιβάλλον, δεν δημιουργεί περιβαλλοντικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο, θα δώσει οικονομική εκτόξευση στην περιοχή των Σαπών και η ανταποδοτική προσφορά της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. που έχει τα δικαιώματα προς τον δημότη Μαρωνείας - Σαπών θα είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό» σημείωσαν.