Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ.email:www.taneatisthrakis.blogspot.com-email:taneatisthrakis@gmail.com. ΤΗΛ-FAX:25313-03353 KIN:6981464680

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ευ. Βενιζέλος από Κομοτηνή: «Τα ψέματα τελείωσαν»

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό», και «Στα χέρια σου κρατάς το μέλλον μιας γενιάς», υποδέχτηκαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο οπαδοί, μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο πρώην κινηματοθέατρο «ΡΕΞ» στην Κομοτηνή, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για έξοδο από το μνημόνιο εντός τριετίας και για μη επιβολή νέων φόρων και περικοπών, ενώ επιτιθέμενος σε ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, πυροδότησε νέα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών. Με τα συνθήματα «Βαγγέλη μαζί στη νέα εποχή»,


Ο κ. Βενιζέλος, παρουσιάζοντας το Εθνικό Σχέδιο του ΠαΣοΚ για την Ανασυγκρότηση της χώρας, διαβεβαίωσε ότι «μπαίνουμε στην τελική φάση της εξόδου από το μνημόνιο και από την κρίση», δεσμεύτηκε για έξοδο από το μνημόνιο «μέχρι το τέλος του 2015», και υποσχέθηκε:
- Κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
- Αντικατάσταση του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ από ενιαίο φόρο ακινήτων.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
- Μείωση τουλάχιστον 10% των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων.
-  Όχι νέους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων.
- 400 εκατ. Ευρώ για προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.
- Πλήρη υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού ανεξαρτήτως ενσήμων ή άλλων προϋποθέσεων.
- Διευκόλυνση των δανειοληπτών.
Επίσης, χαρακτήρισε αλαζόνα τον Αντώνη Σαμαρά και εμμέσως πλην σαφώς μιμητή του τον Φώτη Κουβέλη, καταλόγισε μικρομεγαλισμό στον Αλέξη Τσίπρα, και εγκάλεσε το ΚΚΕ για τις θέσεις του περί επιστροφής στη δραχμή, και τούτων δοθέντων, η αποστροφή του αναφορικά με το μετεκλογικό τοπίο, έδωσε το έναυσμα για νέα σενάρια συνεργασιών: «Έχοντας την πρώτη θέση, μπορούμε να κοιτάξουμε αριστερά, να διαμορφώσουμε τον κεντροαριστερό πυρήνα της νέας κυβέρνησης και της νέας πλειοψηφίας. Να κοιτάξουμε και προς τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, γιατί και εκεί υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές σοβαρές δυνάμεις, και να διαμορφώσουμε τον εθνικό συναγερμό, γιατί όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε στους ώμους μας την Ελλάδα».
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Βενιζέλου:
- Στέλνουμε από εδώ, από την Κομοτηνή, από τη Ροδόπη, έναν θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στον Έβρο, στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στη Δράμα, σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε όλη την Ελλάδα, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ο λαός της Θράκης, εδώ στην πολυπολιτισμική Κομοτηνή, στην Κομοτηνή όπου συμβιώνουν αρμονικά όλα τα θρησκεύματα, όλοι οι πολιτισμοί, στέλνει ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και νίκης.
- Επαναλαμβάνω ότι σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα παρουσίασα το πλήρες σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, τη στρατηγική της Αυτοδύναμης Ελλάδας. Είπα λόγια ζυγισμένα λέξη - λέξη. Όταν το μεσημέρι στην Αθήνα είπα τις τρεις λέξεις: «Δεσμευόμαστε, Εγγυόμαστε, Μπορούμε να εφαρμόσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», το εννοούσα, το εννοώ, το υπογράφω. Γιατί στόχος μας είναι, αυτό εγγυόμαστε, η Ελλάδα να υπερβεί το μνημόνιο, να βγει οριστικά από την κρίση, την εξάρτηση μέσα σε τρία το πολύ χρόνια, μέχρι το τέλος του 2015. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Τις θυσίες που έκανε και κάνει το  κάθε νοικοκυριό, η κάθε επιχείρηση, ο κάθε πολίτης. Πρέπει να δώσουμε νόημα στις θυσίες αυτές. Έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Μας μένει το τελευταίο μέρος. Και τώρα μπορούμε να αδράξουμε πραγματικά αυτή την ευκαιρία. Μπορούμε να δώσουμε ξανά ελπίδα στα παιδιά μας, μπορούμε να πείσουμε, όχι απλά και μόνο τους δύσπιστους, αλλά πρωτίστως τους εαυτούς μας, ότι ναι, έχουμε και τη δύναμη και τον εθνικό πλούτο και τους ανθρώπους που μπορούν να ξανακάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική, ισότιμη, ασφαλή, αξιοπρεπή, υπερήφανη. Ναι, οι Έλληνες είναι υπερήφανοι, δεν αντέχουν την ταπείνωση και τη μιζέρια.
- 55 δισ. μπορούν να διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια σε έργα υποδομών. Πραγματικά μετρημένα λεφτά μπορούν να πέσουν στην αγορά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του περιβόητου PSI, της μείωσης του χρέους, της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών. Όσοι νόμιζαν - και πολλοί το νομίζουν αυτό καλόπιστα - πως δεν τους αφορά ό,τι έχει γίνει, πως δεν τους αφορά όλη αυτή η γιγαντιαία προσπάθεια που έγινε να σταθεί η χώρα όρθια, να αλλάξει το δημοσιονομικό της πρόσωπο, τώρα καταλαβαίνουν ότι ο κάθε άνεργος, ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε αγρότης, η κάθε οικογένεια, η κάθε επιχείρηση, η κάθε περιφέρεια, συνδέεται με αυτή την προσπάθεια.
- Γιατί τώρα μπορούμε πράγματι να εγγυηθούμε πως τον Ιούνιο δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα γίνουν «τυφλές», οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
- Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης είναι ένας βαρύς πρόσθετος φόρος στο εισόδημα. 1% έως 4% στο σύνολο του δηλωθέντος εισοδήματος. Είναι το πρώτο που θα αφαιρέσουμε.
- Το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ ήταν μια ανάγκη, ήταν μια πράξη απολύτως ζωτική το Σεπτέμβριο. Δεν είχαμε ταμειακή ευχέρεια να μην πάρουμε την απόφαση αυτή. Τώρα θα ενταχθεί σε ένα ενιαίο φόρο ακινήτων στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος.
- Και ο μεγάλος βραχνάς των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών, αλλά και όλων γενικά των επιχειρήσεων που είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, το μεγάλο μη μισθολογικό κόστος: μείωση τουλάχιστον 10%, εφικτός στόχος χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
- Για να μπορέσουμε να πάμε μετά σε τρίτη φάση στους συντελεστές του ΦΠΑ, να κρατήσουμε χαμηλά το συντελεστή του τουρισμού, να επαναφέρουμε στα αρχικά επίπεδα το συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης και να εντάξουμε στο χαμηλότερο δυνατό συντελεστή όλα τα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, μηχανήματα, τα πάντα.
- Μίλησα το πρωί ειδικά για την ανεργία των νέων. Έχουμε διασφαλίσει 400 εκατ. για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, για τη νεανική επιχειρηματικότητα, για την κατάρτιση κι αυτό ήταν βασικό αντικείμενο της επιστολής μου στον κ. Μπαρόζο.
- Μίλησα για την πλήρη υγειονομική κάλυψη όλου του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ενσήμων κι άλλων προϋποθέσεων.
- Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για τους υπερχρεωμένους επαγγελματίες που υπάγονται στην ίδια διάταξη με τα νοικοκυριά, αν οι οφειλές είναι έως 25.000. Για τα δάνεια, για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τους υπαλλήλους με τα στεγαστικά τους.  Για τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για τη διευθέτηση, την παράταση, τη σμίκρυνση των δόσεων όλων των δανείων. 800.000 δάνεια έχουν ήδη διευθετηθεί. Όχι λόγια, όχι ευχές, συγκεκριμένες παρεμβάσεις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επίλυση ζητημάτων.
- Ευθύνη δεν έχουν μόνο τα κόμματα που άσκησαν εξουσία. Ευθύνη έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις που κυριάρχησαν τα προηγούμενα πολιτικά χρόνια ιδεολογικά, συνδικαλιστικά, που άσκησαν πιέσεις, που στην πραγματικότητα διαπαιδαγώγησαν ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας και που με την πίεση τους επηρέαζαν και τα άλλα πολιτικά κόμματα. Γιατί δεν λέμε αλήθειες; Γιατί δεν παραδεχόμαστε την πραγματικότητα; Γιατί δεν μιλάμε με ειλικρίνεια;
- Έχω παρατηρήσει το εξής: Η αλαζονεία, η οποία είναι ο χειρότερος σύμβουλος όταν ένας τόπος είναι σε κρίση, γιατί σε τυφλώνει πραγματικά, είναι δυστυχώς μεταδοτική. Η αλαζονική συμπεριφορά ξεκινάει με την Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά. Δεν έχουν καταλάβει πού βρισκόμαστε τώρα ,σε ποια νέα εποχή κρίσης. Θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς θέλει τον εαυτό του στην πρωθυπουργία.
- Έρχεται ο φίλος μου ο κ. Κουβέλης και λέει, «δεν συνεργάζομαι με τον έναν, δεν συνεργάζομαι με τον άλλον, ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με την Αριστερά βλέπω να μπορώ να συνεργαστώ». Τι θα γίνει κ. Κουβέλη; «Επανάληψη των εκλογών». Αναπαραγωγή του επιχειρήματος του κ. Σαμαρά, από ένα κόμμα άλλων διαστάσεων και άλλων προδιαγραφών και άλλης παράδοσης.
- Τώρα έχουμε νέο φαινόμενο επέκτασης αυτής της επιδημίας. Είναι ο κ. Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας τώρα, σήμερα, επαναλαμβάνει αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς, θέλει την δική του πρωθυπουργία. Είπε το εξής αμίμητο σήμερα. «Θα πάρω και εγώ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν θα την επιστρέψω. Θα ζητήσω να σχηματίσω κυβέρνηση». Θα γίνει πρωθυπουργός δηλαδή, θα κάνει την δική του κυβέρνηση και θα πάει στη Βουλή και με τον λαό στους δρόμους θα διεκδικήσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόκειται φίλες και φίλοι για ένα θεσμικό παραλήρημα. Διότι εδώ προφανώς κάποιοι με ένα τρόπο κυνικό τελικά εμπορεύονται ψευδαισθήσεις, ότι μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση η οποία θα κάνει μια ριζοσπαστική έκπληξη στην Ευρώπη. Ξέρετε τι λέει το Σύνταγμα της χώρας, γιατί δεν έχω μιλήσει καθόλου σ' αυτή την προεκλογική εκστρατεία με την αρχική μου ιδιότητα του συνταγματολόγου; Ότι όταν παίρνεις διερευνητική εντολή πρέπει να δεις εάν διαμορφώνεται δεδηλωμένη πλειοψηφία πριν πας στη Βουλή. Και οφείλεις να ενημερώσεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εάν υπάρχει στη Βουλή, εκ προοιμίου, πριν δοθεί η οριστική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επαρκής πλειοψηφία στήριξής της. Και πρέπει να ενημερώσεις τον Πρόεδρο ποια κόμματα, ποιοι βουλευτές συγκροτούν την δεδηλωμένη πλειοψηφία.  Αλλιώς υποχρεούσαι να καταθέσεις την εντολή για να ολοκληρωθεί ο κύκλος και να εφαρμοστεί η σχετική συνταγματική διάταξη του άρθρου 37. Ο κ. Τσίπρας σκέφτεται ή ονειρεύεται εκτός συνταγματικού πλαισίου ή λέει απλώς, ωμά, πολιτικά ψέματα. Σε ποιους απευθύνεται; Ποιων την νοημοσύνη προσβάλει; Τι όμως απομένει ως ο πυρήνας αυτής της τάσης; Μια κομματική αλαζονεία. Ένας μικρομεγαλισμός ο οποίος δεν επιτρέπει στην Αριστερά ν' αναλάβει τις ευθύνες της.
- Ή μήπως έχουν επίγνωση όλοι αυτοί στα διάφορα κόμματα που θέλουν τη δραχμή που συνθέτουν το λεγόμενο «κόμμα της δραχμής» ; Μόνο το ΚΚΕ το λέει ευθαρσώς,  αλλά τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή; Σημαίνει ότι οι επιτήδειοι που έβγαλαν τα ευρώ τους έξω, θα αγοράσουν φθηνά όλη τη χώρα. Όχι, δεν θα ενδώσουμε στην πιο ακραία κερδοσκοπία.
- Εμείς έχουμε το σχέδιο, έχουμε τη στρατηγική της αυτοδύναμης Ελλάδας. Έχοντας την πρώτη θέση, μπορούμε να κοιτάξουμε αριστερά, να διαμορφώσουμε τον κεντροαριστερό πυρήνα της νέας κυβέρνησης και της νέας πλειοψηφίας. Να κοιτάξουμε και προς τον χώρο της συντηρητικής παράταξης, γιατί και εκεί υπάρχουν φιλοευρωπαϊκές σοβαρές δυνάμεις και να διαμορφώσουμε τον εθνικό συναγερμό ,γιατί όλοι μαζί πρέπει να σηκώσουμε στους ώμους μας την Ελλάδα.
- Φίλες και φίλοι, τα ψέματα τελείωσαν, η ώρα της αλήθειας έφτασε, φτάνει σε μια εβδομάδα. Στις 6 του Μάη, και πρέπει όλες και όλοι μαζί να γίνουμε οι πομποί, οι πολλαπλασιαστές, οι απόστολοι αυτής της πρότασης, αυτής της αλήθειας, της πρότασης για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Εσείς κρατάτε στα χέρια σας αυτή την υπόθεση. Σηκώστε ψηλά τη σημαία των ιδεών και των προτάσεών μας. Εμπρός πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Σπίτι - σπίτι, πολίτη - πολίτη, για τη νίκη στις εκλογές, για την προστασία της χώρας, για το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς εμπρός με τη νίκη, εμπρός για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Γεια σας και με τη νίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου